Traductor

TGD, TIC i TAC


"RT, por favor, #untwitdiario para pedir a @google un #doodle 18 de febrero Día Internacional Síndrome de #Asperger#ASPERGERDOODLE"

Amb aquest tuit, la Federació Asperger Espanya (@EquipoFAE) demana a Google un doodle que recorde que el dia 18 de febrer és el Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger.

Aprofitant aquest esdeveniment, és oportú publicar una entrada en aquest bloc sobre el  paper de les TIC i les TAC dins l'atenció dels xiquets i de les xiquetes no sols diagnosticats amb la síndrome d'Asperger, sinó amb qualsevol de les distintes alteracions classificades com a TGD (Trastorn Generalitzat del Desenvolupament).

Al web existeixen molts recursos adreçats a la tasca educativa amb aquest tipus d'alumnes. Des d'aquestes línies vull destacar els següents:BLOC iPads Y AUTISMO

Aquesta publicació ofereix excel·lents reflexions i gran quantitat de recursos desenvolupats per a l'entorn Ipad d'Apple.

Administrat per Rosa Aparicio, iPads y Autismo (@iPadsyAutismo) naix, segons escriu l'autora, de la necessitat de donar resposta educativa i terapèutica als alumnes amb TEA. Les noves tecnologies, seguint la presentació del bloc, han obert un món de possibilitats dins l'àmbit educatiu i terapèutic i han permés noves oportunitats d'aprenentatge, posant a l'abast dels alumnes amb necessitats educatives especials eines adaptables a les seues característiques.

Cal destacar el final de la presentació del bloc, on es conclou amb aquestes paraules sobre l'ús de les TIC: "Empiezan a verse las primeras experiencias y la sensación es que sí que ayudan y mejoran algunos aspectos del trastorno".
E-MINTZA

Fruit de la col·laboració entre la Fundació Orange i la Fundació Doctor Carlos Elósegui de Policlínica Gipuzkoa, E-Mintza  permet la comunicació emprant la tecnologia tàctil i multimèdia afavorint l'autonomia de l'usuari.

De moment sols estan disponibles les versions per a  Windows, MacOS i Android,
ACCEGAL

El projecte de col·laboració entre el Centro de Educación Especial Manuel López Navalón i el Grupo de Tecnologías de la Información de la Escuela de Ingeniería de Telecomunicación de la Universidad de Vigo, té com a objectiu elaborar solucions d'accessibilitat basades en dispositius mòbils.

Del programari creat per ACCEGAL cal destacar Pictodroid i Pictodroid Lite, aplicacions que permeten als usuaris la comunicació mitjançant pictogrames.

Pictodroid Lite s'ha emprat com a exemple en l'entrada d'aquest bloc "Apps, Tauletes Tàctils i Ordinadors".

Altres projectes interessants són: MessageTTS (adreçat a persones amb problemes de comunicació que afecten a la parla), VirtualTEC (teclat virtual d'ajuda a la comunicació oral i escrita per a persones amb gran discapacitat motòrica) i SubTitleMe (permet a persones amb discapacitat auditiva llegir, mitjançant el seu dispositiu mòbil, els subtítols d'una pel·licula).

Totes les aplicacions d'ACCEGAL funcionen en entorns de programari Android.
ARASAAC

Formant part del Pla d'Actuacions del CATEDU (Centre Aragonés de Tecnologies per a l'Educació, depenent del Departament d'Educació Universitat, Cultura i Esport del Govern d'Aragó) i finançat pel Dempartament d'Indústria i Innovació del Govern d'Aragó, ARASAAC (Portal Aragonés de la Comunicación Aumentativa y Alternativa) ofereix recursos gràfics i materials per facilitar la comunicació.

Del programari oferit per ARASAAC cal destacar: AraWord (processador de textos que permet l'escriptura simultània de text i pictogrames. Windows, Linux,, MacOS), AraBoard (permet crear, editar i usar taulers de comunicació per a diferents dispositius. Windows, Android) i TICO (Taulers Interactius de COmunicació. Permet generar i utilitzar taulers de comunicació de forma interactiva. Windows).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Animeu-vos a participar!