Traductor

iPau: TIC, TAC i valors


   iPau és el projecte del Tercer Cicle d'Educació Primària del CEIP Tombatossals de Castelló amb el que es commemora el Dia de la Pau (30 de gener).


EL NOM

   Jugant amb el nom d'alguns dispositius tàctils de gran actualitat (iPad, iPod, iPhone) i amb el significat en anglés (jo, pau); naix iPau.


ELS OBJECTIUS

   El principal objectiu del projecte és integrar les TIC i els processos TAC en totes les àrees del currículum escolar, amb l'explícita intenció de fugir conscientment de la percepció de les Tecnologies de la Informació i  la Comunicació com a simple eina de repàs o reforç, convertint-les en Tecnologies de l'Aprenentatge i el Coneixement.

   El segon objectiu fonamental és impulsar la participació de tota la societat en projectes educatius que, com iPau, van més enllà dels límits estrictament formals dels centres escolars.

   Altres objectius són:
  1. Fomentar la col·laboració dins i fora del centre.
  2. Impulsar el treball en equip en entorns digitals.
  3. Aprofundir en l'ús de les eines que s'integren en el projecte GApps (Google Apps for Education) que es desenvolupa al centre.
  4. Convertir el resultat de projectes virtuals en realitzacions reals.
  5. Emprar el major nombre possible de tècniques d'aprenentatge i coneixement des de diferents àrees del currículum escolar: Plàstica, Llengua (Expressió oral i escrita), Matemàtiques, Coneixement del Medi i Educació en Valors.


LES ACTIVITATS
 
1. Període de participació: Del 14 al 17 de gener de 1013.

   Amb l'us d'un codi QR (que es penja en diferents llocs del centre) i la inserció de diferents enllaços dins la pàgina web, s'anima a participar a tota la societat, concretament a la comunitat educativa del CEIP Tombatossals.


2. Recollida de dades.

   Cada participant escriu una o varies paraules de pau que directament són enregistrades mitjançant un formulari.3. Creació del núvol de paraules

   Després de revisar les dades, les paraules s'incorporen a un document que es comparteix amb tots els alumnes del cicle mitjançant la intranet (GApps). Amb aquestes paraules es crea el núvol principal i la resta de núvols del projecte.

   Les eines emprades en la creació dels núvols són:

  1. Tagxedo: Ofereix una gran varietat de dissenys però el seu funcionament no és l'òptim en entorns Linux com ara ho és Lliurex.
  2. Worditout: Amb menys possibilitats de creació, funciona perfectament en entorns Windows i Linux i no requereix registre previ.


   Altres eines: wordle / tagul.


   A partir del núvol principal del projecte i utilitzant eines d'impressió en mosaic, es construeix el gran núvol que es penja a l'entrada del centre.   De forma individual o col·lectiva, els alumnes dissenyen diferents núvols.

 4. Més activitats

   Unint els treballs realitzats en Plàstica, en Llengua i en Coneixement del Medi, s'edita un vídeo que replega el sentiment de Pau.


 
   El llistat de paraules serveix de base per a treballs de tractament estadístic de dades dins l'àrea de Matemàtiques.EL RESULTAT

   Podeu veure el resultat accedint a la pàgina web del centre.

CONCLUSIÓ

   Veure les TIC com a recurs de reforç o repàs, és una forma de reduir considerablement el potencial de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació dins l'àmbit educatiu. L'ús de les TIC dins projectes TAC multidisciplinaris enriqueixen les actuacions pedagògiques i allunyen de l'escola models educatius estàtics i passius.

   iPau és un exemple d'allò dit al paràgraf anterior i està immers en una línia d'actuació docent que integra les TIC i les TAC dins una escola pública i de qualitat.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Animeu-vos a participar!