Traductor

Apps, Tauletes Tàctils i Ordinadors


Cada Nadal són menys els xiquets i adults que no tenen una tauleta tàctil al seu abast. Les tauletes tàctils s'estan fent populars pet tot arreu i la quantitat d'aplicacions dissenyades per a executar-se en aquestos dispositius va en augment.

En el cas de dissenyar aplicacions per a dispositius tàctils, si volem accedir a la gran quantitat de programari que existeix o si el nostre objectiu és provar el comportament de dissenys web funcionant dins l'entorn de tauletes digitals, és necessari disposar al nostre ordinador d'un emulador Android (AVD - Android Virtual Device - Dispositiu Virtual Android).

AVD en Windows

1. El primer pas és assegurar-nos de que disposem del programari Java necessari. Podem comprovar-ho des d'ací Aquest enllaç també és vàlid per a equips funcionant amb Linux.

2. Després cal baixar el fitxer comprimit que conté els arxius necessaris per tal d'instal·lar el nostre AVD. Podem accedir des d'ací (suposadament la pàgina hauria d'estar traduïda, però, en el moment d'escriure aquesta entrada, la traducció sols afecta a un percentatge mínim del contingut).

Si el lloc ha detectat el nostre sistema operatiu, apareixerà l'enllaç de baixada a la part dreta de la pantalla ("Dowload SDK - ADT Bundle for Windows", per exemple), en cas contrari, o si volem triar una altra opció accedirem a l'apartat DOWNLOAD FOR OTHER PLATFORMS (adt-bundle-windows-x86.zip, adt-bundle-windows-x86_64.zip,  adt-bundle-mac-x86_64.zip, adt-bundle-linux-x86.zip, adt-bundle-linux-x86_64.zip,...). ADT correspon a Android Development Tools, Eines de Desenvolupament d'Android.

3. Una vegada disposem del fitxer comprimit al nostre equip, extraiem els diferents arxius. Apareixen dues carpetes i un arxiu executable (sols en Windows): carpeta "eclipse", carpeta "sdk" i arxiu "SDK Manager.exe". Cal aclarir que SDK són les inicials de Software Development Kit (conjunt d'eines per a desenvolupar programari), cosa per la qual el paquet comprimit conté molt més que el simple AVD; per exemple amb els instruments d'Eclipse podem confeccionar programari propi per a ser executat en Android.

4. Executant "SDK Manager.exe" s'obri una finestra amb dues pestanyes (Packages i Tools). En la primera apareix la llista del diferent programari que podem instal·lar (cada vegada que accedirem a SDK Manager.exe s'actualitzarà aquesta llista).

Per avaluar el comportament del Dispositiu Virtual Android s'han instal·lat els següents paquets de programari:

  • Versió 4.2
Opcions predeterminades:
  • Android SDK Tools 
  • Android SDS Platform-tools
  • SDK Platform
  • ARM EZBI v7a System Image
  • Android Support Library (Extres)
Opcions triades:
  • Google Play Services
  • Google USB Driver
  • Intel x86 Emulator Accelerator (HAXM)

4. Ara tenim que configurar el nostre dispositiu tàctil. Accedim a la pestanya Tools, triem Manage AVDs i s'obri una finestra amb dues pestanyes. La primera, Android Virtual Devices, conté els diferents dispositius que podem configurar. La segona, Device Definitions, ens presenta una llista de diferents dispositius prèviament establerts (Nexus, Nexus One, Galaxy Nexus,...). Podem configurar el maquinari segons les nostres preferències, però l'opció més ràpida és triar un dels dispositius de la llista Device Definitions.

5. Si, per exemple, hem triat AVD_for_Galaxy_Nexus_by_Google, veurem que apareix dins la finestra Android Virtual Devices. El seleccionem i premem el botó Start. En pocs segons tindrem a l'abast una finestra amb la nostra tauleta tàctil totalment operativa.



AVD en Linux

Cal seguir els punts anteriors 1 i 2, triant el programari adequat per a Linux. Veurem que al descomprimir el fitxer "zip" sols apareixen les carpetes "eclipse" i "sdk".

1. Accedim a la carpeta "sdk" i obrim la subcarpeta "tools".

2. Executem en un terminal l'arxiu "android" i ja disposarem de la finestra Android SDK Manager (punt 4 de la llista anterior).

3. Sols caldrà seguir allò dit en els punts anteriors 4 i 5.


Una vegada disposem de la nostra tauleta tàctil, podem observar que és totalment operativa però que, al tractar-se d'un dispositiu virtual, no apareix la icona de l'aplicació Google Play, cosa per la qual no podrem instal·lar cap aplicació des del lloc de Google. Aquesta aparent dificultat pot solucionar-se  bé exportant les aplicacions al format 'apk' des del nostre telèfon mòbil o accedint a diferents opcions que podem trobar a Internet (instal·lant programari d'origen divers).


Aplicacions apk

Els arxius amb extensió 'apk' són paquets de fitxers. Aquest format és una variant del format JAR de Java i s'empra per a la distribució i instal·lació de components empaquetats per a la plataforma Android.

No resulta fàcil trobar llocs des d'on baixar aplicacions per a Android fora de Google Play (una alternativa és AppBrain). Algunes de les imatges que composen la presentació que més avall resum el procés d'instal·lació d'un dispositiu tàctil virtual són captures d'aplicacions baixades des de:








Instal·lació d'aplicacions amb format 'apk'

Per tal d'instal·lar una aplicació amb format 'apk' necessitem l'arxiu "adb.exe" (en el cas de Windows) el qual es troba dins la carpeta "platform-tools" allotjada dins "sdk". Des d'una finestra de consola (símbol de sistema) caldrà escriure adb install ruta_aplicació.apk. En els sistemes Linux caldrà executar també des de consola el mateix arxiu.

L'aplicació insta·lada es manté mentre estiga operatiu el dispositiu virtual. Si volem desinstal·lar haurem d'executar també l'arxiu "adb" amb el paràmetre uninstall.