Traductor

El lechero en bicicleta


Queda ja molt poc per a començar un nou curs amb forces renovades, plantejaments innovadors, desitjos d'esmenar les errades de cursos anteriors, novetats en estratègies pedagògiques molt possiblement descobertes en algun curs d'estiu...

A ningú se'ns escapa que cada vegada més les xarxes socials i tots els avanços de la "revolució digital" estan més presents que mai en la vida quotidiana de qualsevol de nosaltres. Alguns intentem, amb èxit irregular, seguir el ritme vertiginós dels canvis; altres fugen, conscient o inconscientment, de tot allò relacionat amb l'ús de les TIC i la resta intenta comprendre un món que cada vegada més es comunica emprant telèfons, tauletes tàctils o ordinadors.

Per a tots resulta especialment interessant la lectura de "El lechero en bicicleta" (Fran Carreras i Jenny Jobring - Conecta. 2013). El subtítol de la portada resumeix clarament l'objectiu del llibre: "Cómo subirse a la revolución digital sin caerse en el intento".

D'una forma amena, àgil i ràpida els autors, mitjançant un conte, ens expliquen els canvis recents en l'àmbit de la comunicació i la interacció entre les persones. Malgrat que "El lechero en bicicleta" explica la "revolució digital" des de la perspectiva de l'empresa i el marquèting, podem traure conclusions molt interessants que podem emprar dins el camp de l'educació.

No és l'objectiu d'aquesta entrada descobrir tot allò que el llibre ofereix, tampoc vull fer un anàlisi exhaustiu traslladant les conclusions del llibre a l'entorn pedagògic; però si que m'agradaria destacar algunes de les frases de "El libro de los píos" per la seua rellevància educativa:

  1. "No puedes desandar lo andado"
  2. "Tus amigos te quieren a ti. Mantén el contacto, sé cercano y accesible"
  3. "Si quieres conocerles, primero te han de permitir ser uno de ellos"
  4. "Déjales marcar el camino y tendrás seguidores"
  5. "Prohibe dos y tendrás tres"

Cadascú pot extraure les seues pròpies conclusions sobre aquestes frases traslladant-les a l'entorn educatiu i escolar més pròxim. Segur que n'eixen moltes i interessants interpretacions.

Vull acabar amb una altra cita del llibre que vindrà molt bé a mestres, professors i administració educativa:

"Quien más gritaba más vendia en el mercado del pueblo.
Hasta que un día llegó un extraño artilugio llamado bicicleta y nada volvió a ser lo mismo"

Els millors desitjos per al nou curs!!